Translate

Vaksinius

Tredje kapittel

Fødsel


Det var tredje dag. Skje våknet klokka halv sju. Det var ennå en halvtime til hun fikk gå ut av rommet, men hun brukte lang tid på morgenstellet. Og hun brukte litt tid på å beundre det hun i går hadde gjort på rommet. Skapdørene hang og slang litt, og det irriterte at stoffet på gardinene var så forskjellig fra stoffet på sengetrekket, men ellers var det fint på rommet. På badet var dusjforhenget alt for kort. Og der var av alle ting to oppheng for dispensere for såpe der, en på hver side av vasken. Den til venstre var i bruk. Den til høyre var tom, slik at der var det bare en liten ramme av stål. Det irriterte Skje. Det var skremmende. Men i går hadde hun satt den store flasken med munnskylleveske hun hadde i den tomme rammen. Dermed ble motsetningen ordentlig. Såpe på den ene siden, og munnskylleveske på den andre. Badet var greit.

Kaffen, som var ordentlig på morgenen, smakte godt. Og røyken var etterlengtet og god. På røykerommet vendte et lite vindu ut mot haven. Og i vindusposten hadde pasientene gjort det slik at et tomt askebeger sto til venstre og askebeger med sneiper sto til høyre. Slik var det alltid. Skje spekulerte litt på hvordan hun kunne gjøre motsetningen enda renere. Hun bestemte seg for å åpne vinduet til venstre, der hvor det tomme askebegeret var. Hun sloss lenge med vinduet, som satt bom fast, men etter hvert fikk hun åpnet det. På grunn av stålrøret på tvers på utsiden lot det seg ikke åpne mye, men litt. Skje regnet med at hun ødela ventilasjonen ved å åpne vinduet, men hun brydde seg ikke. Så erstattet hun askebegeret til venstre med et tomt, brukt hvitt plastbeger som hun fant på gulvet. Der var flere tomme plastbegere på gulvet, og Skje samlet dem alle opp og satte dem oppi hverandre til venstre i vinduskanten. Det tomme askebegeret satte hun på gulvet. Så vasket hun askebegeret til høyre i vindusposten, og motsetningen var i orden.

Skje bestemte seg for å finne ut hva Sannhetens Ånd var. Hun ba Gud om hjelp. Men Gud lot henne ikke få det. Øyelokkene responderte ikke. Hun tenkte på om Sannhetens Ånd hadde noe med bevis å gjøre. Men hun fikk det ikke til å rime. Hun ga Kan rett i at Sannhetens Ånd kom etter Kristus, og bevis var vel ikke nytt med Kristus. Og etter å ha gått fram og tilbake på gulvet en stund ga hun det opp. Hun tenkte det kom vel til henne når Gud ville.

Hun ble imidlertid straks hentet. Hun skulle til Kan. En pleier tok henne ut i det ytre av posten, til kontoret til Kan, og Kan møtte dem som vanlig i døren. Han viste dem inn, og i det øyeblikk de trådte inn av døren satt Kan og Skje i bilen.

”Hvor skal vi i dag?” spurte hun.
”Vi skal til Vågen,” svarte Kan.

Vågen, visste Skje, lå fire mil nordvest for byen, ute ved havet. De måtte ta ferja over fjorden. Ute på Vågen lå det et gammelt fiskevær som i dag var gjort om til et sted der en kunne leie robåter og fiskesaker, og en kunne leie rorbuer å overnatte i. Det var et lite sentrum der i dag. Skje hadde aldri vært der.

Fergeleiet lå i utkanten av byen, og de kom raskt dit. Etter å ha parkert bilen på fergedekket gikk de ned i kafeen.

”Du er en engel!” sa Skje. ”Jeg lurer på hvor mange det egentlig er av dere som går rundt på jorden.”
”Jeg er ikke en engel,” sa Kan. ”Men det er tre typer menn på jorden.”
”Ja vel?” sa Skje.
”Jesus sa at de er de som var gjeldet fra mors liv av, og det er de som er gjeldet av andre mennesker, og det er de som har gjeldet seg for himmelens rikes skyld. Kan du huske det?” sa Kan.
”Ja vel?” sa Skje.
”Det er kryp, der er bufe, og der er villdyr,” sa Kan.
”Hvor har du det i fra?” spurte Skje.
”Skapelsesberetningen,” svarte Kan.
”Kryp, bufe, og villdyr,” sa Skje. ”Hva er forskjellen?”
”Nødvendighet, nytte og skjønnhet,” sa Kan.
”Kryp er nødvendige, bufe er nyttige, og villdyr er skjønne. Er det sånn?” spurte Skje.
”Ja,” sa Kan.
”Jesus sa han var en slange,” sa Skje.
”Han sa vel ikke det, akkurat,” sa Kan. Men han lignet seg selv med en slange. Og han sa at den slangen ville bli løftet opp slik staven til Moses, som også ble en slange, ble det i ørkenen. Han sa egentlig at den slangen han ble oppfattet som å være ville bli rettferdiggjort. Men du har selv sagt at du kan være en slange.”
”Huggorm,” sa Skje.
”Som ikke er Satan,” sa Kan.
”Men djevelsk,” sa Skje. ”Men den er av Gud.”
”Den er nødvendig,” sa Kan, ”som forskjellige fra det å være nyttig og skjønn.”
”Du er en engel,” sa Skje.
”Nei,” sa Kan. ”Jeg kan være en huggorm jeg også. Men jeg er av natur et villdyr. Jeg er ikke et kryp, og ikke et fe, men et villdyr.”
”Det er fint,” sa Skje. ”Men jeg er en huggorm. Og jeg har spottet Ånden.”
”Vi skal komme tilbake til det,” sa Kan. ”Men mener du Piken, altså datteren til Gud, er et kryp?”
Skje dro på det. ”Jeg har ikke tenkt på det sånn,” sa hun.
”Helt sikkert er det ikke sånn,” sa Kan. ”Og hun er ikke det motsatte av Jesus.”
”Nei!” sa Skje. ”Hun er av Gud hun også. Hun er samvittigheten!”
”Samvittigheten er ikke et kryp,” sa Kan.
”Jeg har ikke tenkt på det sånn,” sa Skje. Du lager … et bilde jeg ikke har tenkt på.”
”Det er fint,” sa Kan.

Så var det på tide å gå til bilen igjen. Og snart lå fergen ved kai på den andre siden av fjorden.

På veg ut til Vågen spurte Skje: ”Hvorfor er denne tredelingen viktig?”
”Tro, håp og kjærlighet,” sa Kan.
”La meg tenke,” sa ”Skje. ”Krypet tror, bufeet håper, og villdyret viser kjærlighet, – er det sånn?”
”Ja,” svarte Kan.
”Og det er om å gjøre å være et villdyr?” spurte Skje.
”Nettopp,” svarte Kan. ”Vi kan bruke et annet bilde, nemlig det av korn, urt og frukttrær.”
”Korn, urt og frukttrær,” sa Skje.
”Nettopp,” sa Kan. ”Og kornet vil tro, og urten vil håpe. Men frukttreet viser kjærlighet. Det gir både smak og føde, og frukten har frø i seg selv.”
”Så frukttreet er mye større!” sa Skje.
”Nemlig,” sa Kan. ”Det er dét det er.”
Skje tygget en stund på hva Kan hadde sagt. ”Har du funnet på dette selv?” spurte hun til slutt.
”Ikke egentlig,” sa Kan. ”Det står ikke veldig tydelig i Bibelen. Men Paulus viste til det. Han sa at hvis du ikke er i stand til å vise kjærlighet, så er du bare en klingende malm, altså et korn, eller en lydende bjelle, altså urt.”
”Ja,” sa Skje.
”Da bare gjør du deg til,” sa Kan.
”Det gjør ikke frukttreet,” sa Skje.
”Frukttreet er sjef,” sa Kan.

Skje ble sittende å tenke på det Kan hadde sagt. Hun tenkte på om hun selv var et korn eller en urt eller et frukttre når hun betjente kundene sine på Lysthuset.

Turen ut til Vågen gikk fort. Skje og Kan småpratet litt på veien, og Skje opplyste Kan om at det ikke var så lett å være frukttre når du fikk betaling for kjærligheten du viste. Men så var de plutselig framme.

Vågen lå helt ute ved havet. Bølgene fra havet slo rett inn mot det lille tettstedet. Det var midt på formiddagen, sola i sto nesten i sør, men det var litt skyet på himmelen. Det blåste en litt frisk bris inn fra havet, i fra vest, og havluften åpnet alle luftveier. Kan og Skje leide en seksten fots robåt med en ti hesters påhengsmotor, og snart satte de fra land. De var godt kledte, de hadde begge regntøy på, og flytevester. De dro ikke så langt ut, bare en kort tur fra land, og så stoppet de opp noen hundre meter i fra en av de store øyene som lå rett utenfor tettstedet. Der fant de fram fiskesakene.

”Se hva jeg kan!” sa Skje, og begynte å slippe snøret ned i vannet.
”Du fisker,” sa Kan.
”Hva er det med det?” spurte Skje.
”Der er tre måter å være på,” svarte Kan.
”Og fisker er den ene?” spurte Skje.
”Ja,” sa Kan.
”Da,” sa Skje, ”er det andre baker og misjonær!”
Kan smilte. ”Nesten,” sa han.
”Bare nesten?” sa Skje.
”Bare nesten,” sa Kan. ”Du må tenke deg to til seks tusen år tilbake i tid. Da var der ingen bakere og ingen misjonærer.”
”Nei,” sa Skje. ”Hva var det da?”
”Tenk,” sa Kan.
”Tyver,” sa Skje.
Kan smilte. ”Prøv igjen,” sa han.
”Der var vel jordbrukere, var det ikke det?” spurte Skje.
”Nettopp,” sa Kan. ”Og hvis de ikke var bønder eller fiskere, så fant de mat ved å …?”
Skje tenkte seg om. ”For to til seks tusen år siden var det vel ikke nødvendig å være noe i det hele tatt? Kunne de ikke bare spise det de fant?”
”Nettopp,” sa Kan. ”Det gjør sankeren.”
Skje så på ham. ”Du snakker om kundene mine,” sa hun.
”Kanskje det,” sa Kan. ”Der er tre typer menn. Der er sankere, der er fiskere, og sammen med fiskere jegere, og der er bønder.”
”Og tyver,” sa Skje.
”Da er det vel sankeren, og kanskje fiskeren og jegeren, du snakker om,” sa Kan.
”Tre typer,” sa Skje. ”Og en type er best?”
”Det å være bonde er best,” sa Kan. ”Sankeren tror, og fiskeren og jegeren håper. Men bonden viser kjærlighet. Han høster det han sår.”
”Jeg hater sankere og fiskere!” sa Skje.
Kan smilte.
”Napp!” sa Skje.

Så dro hun opp en torsk på 5-6 kilo. Skje frydet seg. Kan og Skje laget et veldig oppstyr med det å få fisken om bord i båten, og da den omsider lå og sprellet i bunnen av båten ble de sittende å se på den som om den var en gave fra Gud. Kan brøyt trolldommen ved å ta sluken ut av munnen på fisken og slå den i hjel. Snart lå den stille i en fiskekasse – som et trofé. Skje bestemte seg for at hun ville ha flere, og heiv ut snøret igjen. Kan fant fram to matpakker og kaffe fra sekken han hadde med, og snart satt de og fisket og spiste knekkebrød med brunost. De koste seg og lo. De fikk to fisker til, og så ga de seg. Kan startet motoren på båten og kjørte dem i land.

Da de var vel i havn og Kan begynte å gjøre opp fisken sa Skje: ”I dag har jeg fisket.”
”Og du fikk napp,” sa Kan.
”Var det det du ville vise meg?” spurte Skje.
”Jeg ville ta deg med til havet,” sa Kan. ”Der er tre typer vann.”
”Gi deg,” sa Skje.
”Der er hav, der er fjorder, og der er innsjøer,” sa Kan.
”Bare innsjøene har rent vann,” sa Skje.
”Det er poenget,” sa Kan. ”Og bare rent vann er ren kjærlighet.”
”Vi har vært ved havet,” sa Skje.
”Det var nødvendig å gjøre noe nyttig,” sa Kan.
”Er det håp for havet og fjorden?” spurte Skje.
Kan smilte. ”Fjorden er det jo håp for. Det ser ut som om den er i ferd med å bli en innsjø.”
Skje smilte.
”Det er som med bufeet,” sa Kan. ”Bufeet kan rømme. Kanskje det vil rømme, egentlig. Og da blir det et villdyr.”
”Da er det håp for fiskeren,” sa kvinnen.
”Ja,” sa Kan. ”Han blir kanskje etter hvert motivert til å så det han høster.”
”Men Jesus sa at han var som en slange,” sa Skje.
”Vel,” sa Kan, ”han ble oppfattet som det.” Han holdt litt inne. Så sa han: ”Men kryp og bufe uten Gud er ille ute. De som bare vil være funksjonelle eller passende er uten Gud.”

Så var fisken gjort opp, og snart satt de i bilen igjen. I det øyeblikk bilen begynte å rulle gikk Skje og pleieren ut av kontordøren til Kan. Hun ble ført tilbake til posten.

”Kan jeg få en kopp kaffe?” spurte Skje.
”Du kan få koffeinfri,” sa pleieren. ”Det er ikke kaffe før etter middag.”
”Ja,” sa Skje.
”Sånn er reglene,” sa pleieren.
”Ja,” sa Skje.
”Jeg kan lage en koffeinfri kaffe til deg,” sa pleieren.
”Ja,” sa Skje.
”Vil du ha det?” spurte pleieren.
”Ja,” sa Skje.
”Da skal du få det,” sa pleieren.

Etter at Skje hadde fått sin koffeinfri pulverkaffe gikk hun inn på røykerommet. Vinduet mot haven som Skje med stor møye på morgenen hadde åpnet var lukket, igjen, og i vindusposten sto et enslig askebeger som var nesten fullt. Skje smilte. ”Slik ble dét ufarlig,” tenkte hun. Hun tok seg en røyk.

Det ble snart ettermiddag. Pasientene satt og glodde i veggen, og pleierne satt og glodde på fjernsynet. Skje gikk fram og tilbake på gulvet, tenkte, og røykte. Etter hvert satte Skje seg ved det ryddede spisebordet. Hun fant fram diktet hun hadde begynt på, men akkurat i det hun gjorde det kom Kan inn i dagligstuen.

”Hei!” sa Skje.
”Hei!” sa Kan. ”Hva holder du på med?”
”Jeg tenker,” sa Skje. ”Jeg skal slutte på Lysthuset.”
”Slutte som gledespike?” spurte Kan.
”Ja,” sa Skje. ”Jeg vil ikke bli utnyttet. Der er bare sankere og fiskere, og de utnytter meg begge typene. Der er ingen kjærlighet. Og jeg får ikke vist noen kjærlighet selv, heller, når det er sånn at de utnytter meg.”
”Nei,” sa Kan.
”Det er ikke å være sjef,” sa Skje.
”Nei,” sa Kan.
”Det er ikke å være frukttre,” sa Skje. ”Jeg vil være frukttre. Jeg vil ikke hykle eller dåre.”
”Nei,” sa Kan.
”Nei,” hermet Skje. ”Er det alt du kan si?”
”Nei,” sa Kan.
Skje lo. ”Nei,” sa hun.
”Du kan bli alt mulig,” sa Kan. ”Du kan gjøre en masse rart.”
”Nemlig,” sa Skje. ”Jeg kan fiske.”
Kan smilte. ”Du kan være deg selv. Du kan oppdra barn. Og du kan oppdra voksne,” sa han.
Skje så ned. Der så hun arket hun hadde plukket fram. ”Jeg vil skrive dikt!” sa hun.
”Hva har du kommet fram til?” spurte Kan.
”Jeg har ikke kommet noe videre,” sa Skje. ”Jeg har nettopp funnet det fram.”
”Få høre,” sa Kan.
Skje leste:
”Naturen enest er din kvinne.
La henne være til å vinne!”
Så tilføyde hun: ”Hun vil gi barn i massevis!”
”Nemlig,” sa Kan.
”Og så?” sa Skje.
”Hva skal til for at hun skal gi barn i massevis?” spurte Kan.
”Det må rime på ’vis’,” sa Skje.
”Is,” sa Kan.
”Bare hun får is!” sa Skje.
Kan smilte. ”Nå har du noe å jobbe med,” sa han. ”Ha en fin kveld!”

Så gikk Kan ovenpå. Skje ble sittende å fundere. Hun prøvde å finne et ord som rimte med ”vis”. Etter en stund smilte hun, og så skrev hun noe ned. Så plukket hun arket opp og gikk inn i stua. Henvendt til de to pleierne som satt i sofaen sa hun:

”Vil dere høre et dikt jeg har skrevet?”
Pleierne så på henne. Ingen av dem gjorde mine til å skru ned lyden på fjernsynet.
Skje tok sats inni seg. Så leste hun:
”Naturen enest er din kvinne.
La henne være til å vinne!
Hun vil gi barn i massevis
om hun som kjærlighet befries!”
”Det var fint,” sa en av pleierne. Så flyttet begge pleierne blikket tilbake til fjernsynet.

Sportsprogrammet på fjernsynet tok etterhvert slutt. Og resten av kvelden gikk med til å spille kort. Skje kunne trives med et slag kort. Hun prøvde alltid å vise de andre spillerne hvor lure de egentlig var ved små kommentarer og utrop som hun ga, og hun likte gleden ved å være flere sammen om noe. Det å spille kort med pleiere på et psykiatrisk sykehus ga ikke den muligheten til å vise omsorg, lærte hun. Men et ved et kortspill fikk hun slått i hjel litt tid.

Så ble det leggetid. Da Skje klokken elleve åpnet døren til rommet sitt for å legge seg var hun spent på om hun ville finne en lapp fra Kan der. Hun åpnet døren forsiktig for å se om det lå en lapp på gulvet. Så gikk hun bort til sengen, dro teppet til side, men det var ingen lapp der heller. Hun så seg rundt i rommet men hun så ikke noen lapp noen steder. Skuffet gikk hun inn på badet. Og der, på vasken, lå lappen! Skje frydet seg. Hun leste:

”You’re a beauty, you’re a star.
Special and unique you are.
Surely missed by chiefs of arts,
certainly you break hearts!”

Skje smilte. Hun tok lappen med inn på rommet og la den på nattbordet.


Så var tredje dag skapt. Og Skje gledet seg stort over det skapte.